Menu

Kasteel Huis Bergh

In het prachtige landschap van Montferland, omgeven door groene heuvels en kabbelende beekjes, staat Kasteel Huis Bergh, majestueus en imposant. Het Kasteel, gebouwd in de 13e eeuw is een belangrijk historisch monument en wat ons betreft 1 van de mooiste kastelen van Nederland.

Kasteel Huis Bergh is op 13 juli geopend van 15 tot 19.30 uur. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid het kasteel bezoeken en de toren beklimmen.

Wie Kasteelstad  ’s-Heerenberg bezoekt wacht een overweldigende ervaring. Opeens ontvouwt zich het uitzicht op het middeleeuwse Kasteel Huis Bergh, omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal. De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 12e eeuw. De belangrijkste thans nog bestaande delen dateren uit de 14e, 15e en 17e-eeuw. In de loop der tijden hebben uitbreidingen, verfraaiingen, branden en oorlogen het aanzien van het kasteel veranderd. Van een middeleeuwse verdedigingsburcht werd het langzamerhand een fraai slot. In 2024 gaat het kasteel gerestaureerd worden en is dan gesloten voor publiek.

Er mogen maar beperkt aantal mensen in het kasteel zijn vanwege veiligheidsregels. Bezoekers zullen dan even moeten wachten, totdat er weer plaats is.

Om 15.30 en 17:00 uur is er een demonstratie muntslag in de Oude Grafelijke Munt met de Muntmeester.

De graven Van den Bergh hadden muntbedrijven op of bij hun kastelen in ‘s-Heerenberg, Hedel en Stevensweert. De muntslag, die op middeleeuwse privileges was gebaseerd, bloeide vooral in de 16e eeuw. In het Berghs muntmeesterhuis en Hedel is gemunt tot ca. 1580, in Stevensweert tot 1632. Daarna werden particuliere muntbedrijven niet meer getolereerd door de staat.

Op veler verzoek is de Oude Grafelijke Munt heropend. Bezoekers kunnen zelf een munt slaan. Dit gebeurt onder leiding van de muntmeester. Maximaal 25 personen per sessie.